2018. december 15., szombat

Jóbarátok 5. évad 9. rész: Chandler gatyája

Talán emlékszünk, ez az az évad, amikor Chandler és Monica titkolják a kapcsolatukat a többiek előtt, sokáig csak Joey tud róluk. Ezáltal mindenféle kínos helyzetbe keverednek: ebben a részben például valaki megtalálja Chandler alsónadrágját Monicáék lakásában a kanapén. Jobb híján azt a magyarázatot adják, hogy a gatya Joey-é, mert ugye Joey esetében senki se kérdőjelez meg egy olyan bizarr cselekedetet, mint mások kanapéján hagyni az alsóneműjét. Rachel oda is dobja neki, Joey meg mélységes undorral igyekszik úgy megfogni, hogy minél kisebb területen kelljen érintenie. Rachel értetlenül meg is jegyzi:
- Most miért nem mered megfogni a saját gatyádat?

Mi tudjuk, hogy nem a saját gatyája, de azért érdekes kérdés: miért is nem meri megfogni? Hiszen ugyanebben a sorozatban például Rachel rendszeresen rábízza a mosnivalóját Monicára, és mivel egyértelműen tudjuk, hogy Rachel visel fehérneműt, a szennyese vélhetően ilyesmit is tartalmaz. De a nők között láthatóan nem jelent problémát egymás fehérneműjének megérintése. A férfiaknál viszont ez a fajta érintkezés is tabu, ahogyan sok más is. Nemrég például egy Melegség és Megismerés órán élő dominót játszottunk: ennek ugye elvileg része, hogy az egymás mellett állók megfogják egymás kezét. A fiúk azonban, bár lelkesen vettek részt a játékban, nem voltak hajlandóak megérinteni egymást; az egyik lány rájuk is kiáltott, hogy fogják már meg egymás kezét, ha egyszer ez a szabály! De ők akkor se.

Ez a fajta kettős mérce sok szempontból okozhat nehézséget a férfiaknak. A melegeknek nyilvánvalóan azért, mert ha heteró férfiak is érhetnének egymáshoz nyilvános térben, egy meleg pár kevésbé lenne látható és sok homofób szóbeli és fizikai erőszakot megúsznának anélkül, hogy folyamatosan kontrollálniuk kéne a viselkedésüket. De a heteróknak is nehezítés, és nemcsak azért, mert így nem sózhatják rá a mosnivalójukat a szobatársukra. Az, hogy nem fejezhetik ki az érzéseiket egymás iránt, nagyon nagy lelki teher lehet. Biztos, hogy sok férfi nagyon egyedül érzi magát, pedig vannak igaz barátai, csak a társadalmi normák miatt ezt sosem mutathatják ki neki. Ráadásul az a norma, hogy az érzelmek kimutatása férfiatlan dolog, más kapcsolatokra is kiterjed; sok férfi a párja vagy a gyerekei felé sem tudja kifejezni a szeretetét, és családján belül is elszigetelődik emiatt.

A jó hír az, hogy a férfiszerep lassan ugyan, de változik. A héten egy Élő Könyvtáron, amikor a melegeket és leszbikusokat érő homofób erőszakról beszéltünk, megemlítettem a fenti normát mint tényezőt, és elmondtam az élő dominós sztorit. Négy heteró fiú beszélgetőtársam közül kettő rögtön megfogta egymás kezét. Remélem, hogy ezt nemcsak ebben a védett helyzetben merik megtenni, és nevelhetik a heteró férfiakat arra, hogy szexualitástól független intimitást megélhessenek férfitársaikkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése