2015. szeptember 3., csütörtök

Terry Pratchett: Hazafiak

„Mindez azért történt, mert nagyon szerette volna, ha összeesküvők rejtőznek a háttérben. Sokkal könnyebb volt elképzelni a füstös szoba mélyén megbújó, kiváltságoktól és hatalomtól megittasult, cinikus illetőket, amint pár pohár brandy fölött szövögetik a terveiket. Kénytelen volt ragaszkodni ehhez, mert ha nem teszi, akkor azzal a ténnyel kellett volna szembesülnie, hogy teljesen közönséges, mindennapi emberek – akik rendszeresen kefélik a kutyáik szőrét, és esti mesét olvasnak a gyerekeiknek – is képesek rettenetes dolgokat tenni más, hozzájuk hasonlóan átlagos emberekkel. Olyan könnyű volt ehelyett Őket hibáztatni. Sivár reménytelenség töltötte el arra a gondolatra, hogy ezek az Ők esetleg azonosak lehetnek a Mivel. Mert ha Ők a felelősek, akkor senkit sem lehet hibáztatni közülünk.”

Vinkó parancsnok idegengyűlölettel kapcsolatos gondolatai sajnálatosan ismerősek. Nálunk is tele van a közbeszéd azzal, hogyan szítja a kormány (vagy a szélsőjobb, vagy bárkik) a menekültek elleni előítéleteket. A menekültek valóban kapóra jöttek, de az egész gyűlöletkeltés csődöt mondott volna, ha a magyar társadalom alapvetően befogadó és tiszteli a sokszínűséget. Hiszen az a része, amely tényleg ilyen, a legkülönfélébb módon segíti a menekülteket. A gyűlöletkampány csak azoknál tud célt érni, akik eleve előítéletesek. Gondoljunk csak bele a bőrszín-érvre, amit parlamenti politikus is felhozott (sajnos), de a facebookos kommentekben is újra meg újra felbukkan. Az a tippem, hogy Hollandiában egy hasonló helyzet esetén senki se érvelne a menekültek sötétebb bőrszínével (nulla hatása lenne), hanem mondjuk a vallásukkal, amely szemben áll a liberális holland értékekkel (persze nem állítom, hogy ezzel egyetértek). A nálunk születő kommentek alapján a magyar lakosság jó része hajlandó pusztán azon az alapon gyűlölni valakit, hogy más a bőrszíne, nem felel meg az ő higiéniai követelményeinek és más kontinensről jött, vagyis alapból primitív (nem mintha mi annak idején nem más kontinensről jöttünk volna).

Egy facebookos ismerősöm tegnap azt írta: aki az alábbi csoportok közül legalább négyet gyűlöl, azzal megszünteti a kapcsolatot; itt következett a csoportok felsorolása (menekültek, cigányok, LMBTQ emberek stb.). Nem gondolom, hogy ismerősöm szívesen barátkozna olyasvalakivel, aki „csak” a menekülteket vagy „csak” a transznemű embereket gyűlöli, mégsem merte azt kitenni, hogy egy csoport gyűlölete esetén is felszámolja a barátságot. Talán attól tartott, túl kevés barátja maradna.

Természetesen nem helyeslem a kormány gyűlöletkampányát, de nem lehet mindent rájuk kenni. A politikájuk felerősíthetett tendenciákat, de azok a tendenciák eleve megvoltak. Nézzünk szembe a tényekkel: a magyar társadalom általánosságban véve rasszista és idegengyűlölő. És pont ezért fogékony azokra a bűnbakképző gyűlöletbeszédekre, amelyek elvonják a figyelmét a valódi problémáktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése