2021. szeptember 28., kedd

MáSzínház: Apák fiai

 ***SPOILER***


(kép: Másszínház.hu)

A darab vége felé hallunk egy mesét. A mese főhőse egy kisfiú és édesapja, aki folyamatosan fegyelmez és kritizál - akárcsak a darabbeli felnőtt fiúkat az apjuk. A mesebeli apa azonban varázslatos módon kisfiúvá változik, és hirtelen megérti, hogy azok a dolgok, amikért lecseszte a fiát, a gyereklét teljesen természetes elemei.

A fogyatékosság elfogadása mellett gyakran szoktak érvelni azzal, hogy bárkiből lehet még fogyatékossággal élő: egy baleset vagy szimplán az öregedés hatására elveszítheti a látását, hallását, járóképességét vagy akár szellemi képességei egy részét. A gyerekekkel való empatizáláshoz még erre az érvre se kellene hivatkozni, hiszen mindannyian voltunk gyerekek (kivéve Bob Dylant, aki úgy véli, helyette valaki más volt gyerek). Mégis hány olyan felnőttet látunk, aki szorongást vagy akár súlyos traumát okoz a gyerekének. Ezek memóriazavarosak lennének?

Nem feltétlenül. Valahányszor a gyerekbántalmazás ellen posztolunk valamit, mindig akad olyan komment, hogy "engem is vert az apám, mégis rendes ember lettem." Mondjuk itt először a "rendes ember" fogalmát kéne tisztázni: lehet, hogy az illető mindig visszateszi a megszáradt edényeket a konyhaszekrénybe, viszont láthatóan kevés empátiát mutat a saját gyereke (vagy bármely másik gyerek) iránt. Lehet, hogy meg se próbálja. Lehet, hogy nagyon is szenvedett gyerekkorában a verésektől, és mivel apján ezt nem tudja megbosszulni (az esetek többségében, bár kivétel is van: https://mmreflexiok.blogspot.com/2020/05/lopici-gaspar-halala-avagy-hogyan-ne.html), a gyerekén vezeti le, hogy neki se legyen jobb. De még az is előfordulhat, hogy tényleg nem tudja visszaidézni, mit élt át bántalmazott gyerekként, mert akkora trauma volt számára. Ilyen esetben lehet, hogy szakember segítségére van szüksége a feldolgozáshoz. Mégis jobban tenné, ha megpróbálná. Hiszen zsarnokoskodó, örökké bíráló vagy bántalmazó apa helyett lehetne olyan támogató, empatikusan segítő is, amilyent a darab kertészkedési jelenetében láthatunk. Mennyivel jobb lenne, nem?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése