2018. május 18., péntek

Stephen King: Tom Gordon, segíts!

A 9 éves Trish eltéved az erdőben és napokig egyedül bolyong. Életben maradását annak köszönheti, hogy édesanyjától és az iskolában tanult az erdő ehető és veszélyes növényeiről. Enélkül a tudás nélkül pár nap alatt elpusztult volna.

Lehet, hogy azóta javult az iskolai oktatás, de nekünk semmi ilyesmit nem tanítottak, és a szüleimtől sem hallottam semmi ilyesmit, talán mert ők is csak a legalapvetőbb erdei gyümölcsöket ismerték. Persze nálunk nincsenek is olyan kiterjedt erdők, mint az Appalache-hegységben, de ettől még elképzelhető, hogy egy kisgyerek eltéved és napokig nem találják meg. Ahogyan más módokon is kapcsolatba kerülnek a gyerekek a természeti környezettel, akár parkerdőkben vagy vadasparkokban. Mégis úgy tűnik, senki nem tanítja meg nekik, milyen lehetőségeket és veszélyeket rejteget az erdő, vagy hogyan kell bánni a velük élő vagy vadasparkban látott állatokkal. A szurikátás esetben szereplő gyerek nem hallott az iskolában arról, hogy az állatkertekben „A ketrecbe benyúlni tilos” táblák nem szívatásból, hanem a látogatók és az állatok jól felfogott érdekében vannak kiszögezve, és láthatóan édesanyja sem tartotta vissza, amikor meglátta, mire készül. Lehet, hogy az anyuka nem érezte problémásnak a helyzetet, akárcsak azok a szülők, akikkel egyszer a Nagy-Szénáson találkoztam, és éppúgy nagy csokrokat cipeltek a csak ott megtalálható, szigorúan védett pilisi lenből, mint gyerekeik. A különbség az, hogy a pilisi len nem harap (bár lehet, hogy jól jönne neki), a szurikáta meg de.

Ilyenkor van persze az, hogy a szülők és az iskola egymásra mutogatnak, mondván, hogy a természettel való megfelelő viszonyt a másiknak kellene megtanítania. Pedig ez rossz kérdésfeltevés. A természethez való viszonyt MIND az iskolában, MIND otthon tanítani kellene a gyerekeknek, sőt példamutatással demonstrálni is. Ezek az igazán fontos tudások, nem az, hogy Petőfi melyik versét hol írta. Az általános műveltségen való sznob rugózás helyett olyan tudásokat kellene átadnunk a gyerekeknek, amelyek ember és természet viszonyának megértését szolgálják, mert ezeken emberi és állati életek múlhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése