2015. április 17., péntek

Vízválasztó


***SPOILER!***
Damla és Kevin nyaralni mennek a török tengerpartra, ahol Damla a gyerekkorát töltötte, és találkoznak Burakkal, Damla első szerelmével. Kevin úgy tudta, Burak szemét módon faképnél hagyta Damlát, amikor az teherbe esett, de Burakkal való konfrontációja során kiderül, hogy a férfi nem is tudott a terhességről. Később kiderül, hogy Damla csak akkor fedezte fel a terhességet, mikor már elkezdte tanulmányait New Yorkban; tizenévesen, egy gyerekkel egyedül egy idegen városban nem lett volna esélye befejezni az iskolát, ezért döntött az abortusz mellett. Ezt a döntést visszamenőleg azonban nemcsak Burak nem tudja elfogadni, hanem az üdülőtelepen élő többi férfi sem, akik elfordulnak Damlától vagy gúnyt űznek belőle. Senkinek nem jut eszébe belegondolni, hogy Damlának tényleg nem volt más lehetősége; ha félbehagyja az iskolát és visszatér Törökországba, nemcsak karriert nem tud építeni, hanem vélhetően elfordulnak tőle mint megesett lánytól. Az se merül fel senkiben, hogy a nem kívánt terhességek előidézéséhez minimum két személy szükséges, és a másiknak is felelőssége van abban, hogy ez megtörtént; ráadásul egy tizenéves srác valószínűleg könnyebben szerez be óvszert, mint egy hasonló korú lány fogamzásgátlót. Damla unokatesójának férje például azt kérdezi feleségétől: „Te tudtad, mi van Damlával?”, nem pedig azt „Te tudtad, mit csinált Burak?” (vagy akár: „Burak és Damla?”)

Persze joggal mondhatjuk, hogy ha a férfit ugyanúgy felelőssé tesszük a gyermek létrejöttében, ugyanolyan beleszólásának kell lennie abba is, hogy megtartsák-e. Az ilyen típusú filmekben a férfi rendszerint azt szokta a nő szemére vetni, hogy nélküle döntött, pedig az a magzat az övé is volt (bár a férfiak gyereknevelésbe való bevonódásáról szóló kutatások tanúsága szerint ugyanezek a férfiak jellemzően nem szentelnek túl sok figyelmet a gyereknek, ha a közös döntés alapján az mégis megszületik). Jogos elvárás,hogy egy pár két tagja megbeszélje azokat a döntéseket, amelyek mindkettőjükre tartoznak. Ilyen szempontból azonban nemcsak Damla marasztalható el, hanem Kevin is, aki felesége megkérdezése nélkül vett egy házat. A társaság tagjai láthatóan tudnak arról, hogy az üzlet Damla háta mögött történt, mégsem kritizálják Kevint, inkább jól szórakoznak Damla meglepetésén. Kevinnek láthatóan joga van Damla nélkül dönteni egy közös dologban (akkor is, ha Damla ennek szemlátomást nem örül, és első gyereküket várva lehet, hogy nem is engedhetnék meg maguknak), de Damlának nincs joga Burak nélkül dönteni a magzat jövőjéről, noha az őrá jelentősen nagyobb terheket róna, mint a férfira.

A szerelmi háromszög-történetekben előre sejthető, hogy a hősnő a két férfi valamelyike mellett köt ki (és jelen esetben eléggé valószínűsíthető az is, melyik mellett). Én azonban őszintén szólva egyik pasinak sem tudtam drukkolni. Mindketten egy olyan patriarchális szemléletet képviselnek, amely érzéketlen a nők speciális dilemmái iránt, és a párok közös döntéseinek elvét csak a nőre vonatkozóan tartja kötelezőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése