2021. január 17., vasárnap

A boszorkány meséje (meg a Tom és Jerry, meg a Harry Potter)

 

***SPOILER***



A Meseország mindenkié kötetben - a kifejezetten meleg szereplőket felvonultató mesék után - talán ez a történet kavarta a legnagyobb port. Merthogy ugye hogy képzeljük azt, hogy empátiát ébresztünk egy gonosz boszorkány iránt, és megpróbáljuk megérteni, miért akar gyerekeket fogva tartani. A mesében váljon el egyértelműen a jó és a rossz; a jobboldal még Lázár Ervint is problémásnak tekinti ebből a szempontból, hát akkor ez a mese még olyanabb (csak azért nem támadják explicite, mert nem olvasták, ahogy a többit sem; a könyvről jobboldali portálokon írott kritikák csak felsorolják a mesék címét és fröcsögnek arról, hogy ettől aberráltak lesznek a gyerekek, de tök egyértelmű, hogy ki se nyitották soha). Erről nekem a Tom és Jerry jutott eszembe, mert ott egyes epizódokban a macska és az egér esküdt ellenségek, más részekben viszont jóbarátok. Hát ez nekem sokkal zavarosabb értékrendileg, mint bármelyik Lakatos István vagy Lázár Ervin.

Nem is az a baj, mondják mások, hogy a mese kegyetlen és sötét (ez a Grimm-mesékre is igaz, köztük arra, ami ennek a történetnek az alapját szolgáltatta), hanem hogy a negatív szereplő iránt ébreszt empátiát. Konkrétan megtudjuk, hogy a boszorkány azért akar gyerekeket fogva tartani, mert annó a saját gyermekét elvesztette és őt próbálja pótolni velük. Kérdés, hogy ártunk-e azzal, ha empátiát ébresztünk a gyerekben a gonosz szereplő iránt. Itt a Harry Pottert hoznám párhuzamnak, abból is leginkább a 6. részt, amikor Dumbledore időutazások során keresztül megmutatja Harrynek Voldemort nagyúr múltját. Voldemort aztán tényleg a legesleggonoszabb mesefigurák egyike, Harry mégis több ponton megsajnálja, hiszen ugyanolyan kirekesztettként nőtt föl, mint ő maga. Ettől még viszont pontosan tudja, hogy Voldemort gonosz és le kell vele számolni. Valaki tetteinek a megértése nem jelenti azt, hogy ezeket el is fogadjuk. És a mese erkölcsi üzenete sem sérül, hiszen Harry sok szempontból hasonló háttérből indulva a jó oldalt választja. Lakatos István meséjének az mondjuk felróható, hogy nem mutat ilyen alternatívát, de szerencsére az antológiában szerepel a Vaslaci című mese, amelynek szintén gyermektelen főhősei más megoldást választanak (örökbe fogadnak egy elhagyott csecsemőt), így a két mese egymást kiegészíti.

(Persze lehet érvelni azzal, hogy a Harry Potter ezen kötetét már nem 9-11 éveseknek szánták, mint a Labrisz mesekönyvét. Ezen azonban kár rugózni, mert emlékeim alapján - hacsak a mostani gyerekek nem különböznek radikálisan a rendszerváltás előttiektől - egy 9-11 éves végletesen cikinek érzi, hogy a kezébe vegyen bármi olyat, ami mesének van titulálva. Ifjúsági regényt, fantasyt, azt igen, de mesét? Az dedósoknak való! Mi csak ilyen 14-16 éves korunkban tértünk vissza a mesékhez, az ilyen korú gyerekeknek pedig már bőven valók a Meseország mindenkié történetei. Fiatalabb gyerekeknél meg, ha mégis el akarnák olvasni, azért van ott a szülő, hogy segítsen megmagyarázni.)

Az egyik kritika (amit persze, hogy most nem találtam meg) azt vetette fel: jó ötlet-e olyan mesét írni, amelynek alapja, hogy együttérzünk a bántalmazóval? Nem növeli-e ez annak a veszélyét, hogy a gyerek megsajnálja azt, aki bántja őt? Csakhogy a valóságban pont a bántalmazókra és jóemberekre való felosztás a veszélyes, ugyanis - mint ezt már Perintfalvi Rita, Gyurkó Szilvia és mások már sokszor leírták - a gyerekeket szexuálisan vagy másképp abuzáló felnőttek többsége pont hogy nagyon kedves hozzájuk, és gyakran pont olyan szerepben ismeri meg őt a gyerek (mint családi barát, lelkipásztor, edző stb.), ami a segítést hangsúlyozza. Ha aztán egy ilyen "kedves" ember egyszer csak nem megengedett dolgokat csinál, a gyerek összezavarodik; gyakran arra jut, hogy ami történt, valójában biztos nem rossz, esetleg ő maga a rossz, de ez a bácsi (esetleg néni) semmiképpen, hiszen ő egyértelműen a JÓK közé tartozik. Tehát ha hozzászoktatjuk a gyereket az olyan mesékhez (most nem feltétlenül erről a meséről van szó), amelyeknek a szereplői nem egyértelműen jók vagy rosszak, akkor kisebb eséllyel válik pedofilok áldozatává és nagyobb eséllyel fog tudni segítséget kérni, ha valaki mégis bántja vagy bántani próbálja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése